151. Klanerna

03.10.2023

Den systemhotande brottsligheten

Jag vill informera om en nyutgiven bok som (tyvärr) är mycket aktuell. För att icke missuppfattas som varande rasist p.g.a. detta inlägg; jag har varit god man respektive familjehem åt två flyktingar från Afghanistan. 

De är i dag skötsamma medborgare som talar svenska och studerar respektive arbetar i vårt svenska samhälle. Detta i motsats till s.k. klaner där man har sitt eget regelverk som inte överensstämmer med reglerna och lagarna i vårt svenska samhälle.

På Adlibris hemsida kan man nu beställa nedanstående mycket aktuella och alldeles nyutkomna bok. Där har jag även tagit nedanstående text:


Nedan följer ett citat från Adlibris hemsida:

"Klanerna: den systemhotande brottsligheten" av Jan Persson och Johannes Wahlström.

På tjugo år har Sverige gått från botten till toppen på EU:s lista över dödligt våld. På tio år har antalet skjutningar i landet tredubblats. Men våldet är bara toppen på ett isberg, under ytan tränger den organiserade brottsligheten allt längre in i själva samhällskroppen.

Det här är berättelsen om det som händer bakom rubrikerna. Om bankinfiltration och korruption, om bedrägerier och utpressning. Och om en organisationsform som visat sig vara extremt livskraftig i den kriminella miljön: klanen.

Klanerna ger en skrämmande bakgrund till de utmaningar samhället nu möter, och ställer oss alla inför frågan: Kan den systemhotande brottsligheten växa sig stark nog för att göra anspråk på själva systemet?

»Texterna i 'Klanerna' ligger långt ifrån en filmatisering eller en Netflixserie. Det är skönt. Bokens styrka är i stället att den vänder blicken mot strukturerna.«
Emil Arvidsson, Svenska Dagbladet

»De undersöker den brottslighet som drivs som effektiva företag, med närvaro på alla nivåer ... Allt hänger ihop och i en omfattning som är svindlande. Det är fruktansvärd läsning.«
Åsa Linderborg, Aftonbladet

»Boken bör läsas av många ... som en varningsklocka. Ingen kommer att lägga den ifrån sig utan att ha lärt sig något om Sverige som redan borde och snart kommer att tillhöra allmänbildningen.«
Roland Poirier Martinsson, Göteborgs-Posten

*

Jan Persson är säkerhetsexpert och har länge arbetat som säkerhetschef inom näringslivet. Han har en bakgrund som polis och har jobbat nära ett decennium för Säpo.
Johannes Wahlström är granskande journalist, statsvetare och antropolog. Han har bland annat tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden för sitt arbete.

Författare:

Jan Persson

Johannes Wahlström

ISBN: 9789180022804

Språk: Svenska

Vikt: 351 gram

Utgiven: 2023-09-05

Förlag: Mondial"

Slut citat