126. Järna del 3. Pysseltips

07.04.2023

Järna Kulturcentrum del 3

Jag avslutade mitt trevliga besök i Järna Kulturcentrum med en vända in på Robygge, en butik som funnits på platsen sedan 1972. Robygge finns även i Stockholm och kanske också i andra städer? Man säljer bl.a. träleksaker, musikinstrument, böcker, kritor, färger, smycken, Weledas underbara massageoljor och massor av andra naturliga produkter. 

Vad jag ville köpa i Robyggebutiken var färgat bivax (nedan). Det finns i fler olika färger och nyanser än de som jag köpte.


Man värmer "knådvaxet" i handen och kan sedan forma olika saker av det. Ofta har jag använt bivaxet i mitt arbete som förskollärare när jag berättat sagor - en liten rosa fjäril till en saga, en vit snigel eller en "stäva" till den lilla, lilla gumman som ska mjölka sin ko o.s.v.


DAGENS PYSSELTIPS FÖR ALLA ÅLDRAR - BARN och VUXNA

Material: Stearinljus och färgat bivax, för de yngsta i klara grundfärger (se bild)

Värm en liten bit av vaxet i handen så det blir riktigt mjukt - låt barnet genast trycka fast vaxet på ljuset. Fortsätt så tills barnet är nöjt.

Äldre barn kan lätt göra blomslingor som slingrar sig runt ljuset som spiraler eller täcka hela ljuset med alla regnbågens färger. Endast fantasin sätter gränser för skapandet!


Vaxet finns även i en annan version - för stora barn och för vuxna. Säljs i förpackningar med mycket tunna skivor, i många olika nyanser. Detta vax skär man ut i önskad form med en vass kniv och kan på så sätt skära till mycket små detaljerade figurer - för att dekorera allt från stearinljus till skrin och askar...


                    Lycka till!