123. En magisk bok

24.03.2023

       Kung Arthur och hans riddare 

Ända sedan jag, i 10-årsåldern, läste kompisars "Illustrerad klassiker" om svärdet i stenen, har historien om kung Arthur och riddarna runt runda bordet fascinerat mig.

Genom åren har jag även sett en del varianter av "kung Arthur" på film. De flesta har varit för "blodiga" för mig. Dock har jag min favoritfilm på DVD; "Merlin" från 1998, med bl.a. Isabella Rosselini och Sam Neill. 

Nyligen läste jag boken på bilden nedan - den är så spännande och bygger på gamla riddar-romaner.

Förlaget Nova beskriver boken (2002); "Den odödliga legenden om Kung Arthur är fylld av stora bragder och upphöjd magi. Denna klassiska version av Arthursagan, bestående av mer än tjugo sammanhängande berättelser, ger ny insikt i hans rikes guldålder. Från Arthurs födelse och svärdet i stenen till sökandet efter den heliga Gral och den sista striden på Camlanns slätt, är kampen mellan det goda och det onda rik på mysterier och spänning." 

Författaren Robert Green, skriver i sitt förord (1953); "De stora legenderna, liksom de bästa folksagorna, måste återberättas från tid till tid. Det finns alltid något nytt att hitta i dem och varje återberättande gör dem fräschare och mer levande för en ny generation - och däri ligger deras odödlighet". 


2017 hade jag glädjen att besöka det vackra Cornwall. Det blev även ett besök vid "Merlins grotta" i Tintagel. Ursäkta den pyttelilla bildbeskrivningen :)                          Av bara farten läste jag även boken här ovan