84. En annorlunda lunch 

27.02.2022

ALLA OSANNINGAR KOMMER TILL YTAN I DENNA TID, ALLT OMVANDLAS


Att välja fel samtalsämne

Jag tillhör dem som har förmågan att välja de absolut allra mest opassande samtalsämnena då och då. På en dopfest i Dalarna satt jag vid samma bord som prästen. Jag valde då mitt favoritdjur vargen som samtalsämne. Prästen visade sig vara jägare och jag, med min stockholmsdialekt, talade mig varm om hur otroligt vackra och fina vargar är. Det höjde inte direkt stämningen vid bordet...


Här nedan följer ett annat exempel där ämnet inte var så bra valt

För några år sedan, troligen sommaren 2017, åt jag lunch tillsammans med några andra ljusarbetare i Vasastan i Stockholm. Jag minns inte hur vi kom in på ämnet, men jag sade högt och tydligt:

"Den nuvarande krigsministern ger jag inte mycket för".

Jag såg i ögonvrån hur en äldre herre vid ett annat bord lystrade till, samtidigt som han satt och fixade med sin mobil. Det var något bekant över honom, men jag kunde inte minnas var jag sett honom.

Vi fortsatte tala en stund runt bordet. Så började en kille mittemot prata med mig om Agartha, jordens inre värld. NU kände jag mig mycket iakttagen av den gamle mannen, så jag flyttade till andra sidan bordet, med ryggen mot mannen och pratade lite tystare.

Strax efter lämnade den äldre mannen restaurangen tillsammans med vad som troligen var hans fru. En av männen vid mitt bord sade då om mannen som precis hade gått:

"Han var försvarsminister under tiden för Palmemordet". 

Då först förstod jag varför hans ansikte på något sätt var bekant... En vän till mig sade senare: "Han använde nog mobilen till att filma dig och spela in din röst".

Hmm... 


Under militärövningen Aurora 17 kom massvis av militärfordon norrifrån förbi Gnesta och vidare på vägarna runt omkring där jag bodde då. En pansarvagn med två soldater övernattade vid våra brevlådor. En granne, politisk flykting från ett sydamerikanskt land, blev livrädd när hon såg ett soldathuvud kika över stenmuren som löper runt hennes tomt.

Detta var på den tiden som jag ännu kunde använda mitt konto på Facebook. Även andra ljusarbetare som bodde några kilometer bort utmed andra vägar hade övernattande soldater intill sina hem, rapporterade de.


Följande står att läsa i Wikipedia:

Aurora 17 var en svensk övning, där Försvarsmakten bjöd in civila myndigheter samt ett antal utländska deltagare. Övningen syftade till att öva samtliga delar inom Försvarsmakten och Totalförsvaret, för att uppnå ett bättre försvar av Sverige och dess befolkning. Sveriges regering fattade beslut om att genomföra försvarsövningen, där Sverige var värdnationen för samtliga deltagande utländska förband, vilka leddes av Sveriges överbefälhavare.

Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 militärer, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kom att delta. Dessutom deltog ett flertal myndigheter i Aurora 17. USA, Frankrike, Danmark, Estland, Finland, Norge och Tyskland deltog med egna förband vid övningen; den totala numerären av utländska soldater uppgick till cirka 1 500. Övningsområdet täckte hela Sverige men kom främst att påverka Mälardalen, Stockholm, området på och runt Gotland samt Göteborg.

Övningen var den största, och även den första försvarsmaktsövningen som hållits sedan Orkan 1993 (FMÖ 93). Kostnaden för övningen uppskattas till 583 miljoner kronor. Samtidigt som Aurora 17 genomfördes den ryska storövningen Zapad 17 (Väst 17).