
225. Rädda vårt dricksvatten!

Regeringen godkänner utökade skjutningar över Vättern
Uppgifter nedan tagna från Svtnyheter.se
UPPDATERAD 9 APRIL 2025. PUBLICERAD 9 APRIL 2025
Jag, Kjerstin, har ändrat en del text till fetstil.
Efter sex år har regeringen nu beslutat att kraftigt utöka skjutningarna med stridsflyg vid flygskjutmålet Hammaren i Vättern. Detta trots protester och oro för sjöns framtid som dricksvattentäkt från boende och miljöorganisationer.
Enligt beslutet får Försvarsmakten skjuta upp till 69 000 skott och 150 raketer med stridsflyg som gör 2 150 varv och flyger på låg höjd över sjön. Detta får ske under 50 dagar per år.
Beslutet fattas trots mark- och miljödomstolens rekommendation om att avveckla skjutmålet över en tioårsperiod. Tillståndstiden gäller nu utan tidsbegränsning. Regeringen motiverar beslutet med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina.
Kjerstin: Tyckte jag läste något om att SAAB:s intäkter ökat otroligt mycket de senaste tre åren... Redan nu varnas barn och gravida från att äta Vätterns fisk och nu får de alltså skjuta rakt ner i vattnet...utan tidsbegränsning... Förutom all PFAS och andra gifter som finns kvar på den icke-sanerade "gamla stridsflygplatsen" i Karlshamn och även på Vätterns botten...
Uppenbarligen struntar både regeringen och Försvarsmakten helt i befolkningens hälsa. Prioriteten är en annan...

Ny studie: Mycket höga halter av PFAS i vin
Uppgifter nedan tagna från Svtnyheter.se (Jag, Kjerstin, har ändrat en del text till fetstil)
UPPDATERAD 23 APRIL 2025PUBLICERAD 23 APRIL 2025
En ny internationell rapport visar på mycket höga halter av PFAS i vin. I ett av Systembolagets mest sålda rödviner var halterna 1 000 gånger högre än i dricksvatten.
Nu vill Naturskyddsföreningen se ett totalförbud av PFAS i samhället.
Rapporten visar på höga eller mycket höga halter av PFAS-ämnen i nästan alla testade viner. Både röda och vita viner men även ekologiska viner från olika regioner i europeiska länder har testats.
Endast gamla årgångsviner från 1970- och 1980-talet hade låga halter av PFAS. De senaste syns en dramatiska förändring. (Kjerstin: Troligen skulle det stå "De senaste åren syns en dramatisk förändring")
– Före 80-talet hittar vi ingenting och efter 2020 har det ökat explosionsartat. Det är skrämmande, säger Elin Engdahl sakkunnig på Naturskyddsföreningen, som deltagit i rapporten.
