94. Kära Sol och kära Jord - er vi tackar vid vårt bord

10.05.2022

Nässelsoppa och hallonmousse


NU är det äntligen dags att plocka nässlor

Mycket nässlor och lite vatten ska det vara i NÄSSELSOPPAN! Jag hade glömt hur mycket nässlorna förlorar i volym när de kokas. Vårens första kok blev alldeles för tunt. 

Man kan fräsa lök eller purjolök i lite olja (om man vill ha lök i soppan :) och sedan hälla i vatten o nässlor i grytan. Jag brukar också tillsätta lite av min favoritbuljong och vid behov lite örtsalt.

Koka ej för länge, bara tills stjälkarna blivit mjuka. Mixa sedan soppan och NJUT.

Ibland, om jag vill ha en mildare soppa, så tillsätter jag lite kokosmjölk eller kokosgrädde (blir mer som en "gammaldags redd spenatsoppa", en av de få soppor jag gillade som barn.


Nykokta nässlor med en stor smörklick och riven muskot på är också underbart gott. (Jodå, jag är vegan, med undantag för ekologiskt smör...)

Har du tillgång till mycket nässlor - passa på att häng upp på tork och använd sedan i din musli eller i brödet du bakar!


Hallonmousse

Jag hittade fjolårets sista skogshallon i frysen och ett spännande recept i mina gömmor. 

Hallonmoussen är SÅ god och passar jättebra som fyllning i raw-tårtan i mitt förra blogginlägg - för de som inte gillar stark chokladsmak eller inte tål kakao. Se recept under bilden!


En del av moussen gjorde jag hallonglass av. Tillsatte lika stor del soya-yoghurt som hallonmousse. Den blev jättegod, men hård när den kom ur frysen, behöver tas fram, eller låta stå i kylen en stund i förväg. BILD NEDAN.

Jag njöt verkligen av nässelsoppan och sedan hallonglassen som dessert! TACK Moder Jord!

Hallonglass
Hallonglass

Recept på Hallonmousse

2 dl blötlagda cashewnötter

600 g tinade eller färska hallon

3 msk agavesirap

1 knivsudd vaniljpulver

Låt cashewnötterna rinna av. Mixa allt i matberedare. 


Säkert fungerar receptet även till andra bär. Det är bara att pröva sig fram!