186. Kampen om Hilma af Klints arv

22.04.2024
Altarbild 1. Hilma af Klint 1915
Altarbild 1. Hilma af Klint 1915

Bilden här ovan, som publicerades i DN inför utställningen på Moderna museet i Sthlm 2012, fick mitt pannchakra att snurra febrilt! Att sedan besöka utställningen blev en stark upplevelse!

I bl.a. Blogginlägg 28 berättar jag mer om Hilma (ur mitt perspektiv :)

Hilmas livsverk är i fara!

Nedan följer intro-texten till den sevärda filmen o Hilma af Klints verk (publicerad på Youtube den 10 april 2024. Namn: "Kampen om Hilma af Klints arv")

"Släkten af Klint ärvde och bevarade det verk på 1300 målningar och 26.000 sidor anteckningar som Hilma af Klint lämnade efter sig. Ett heligt verk som Hilma dedikerade sitt liv åt att ta emot från högre andliga väsen.

1972 bildade Hilmas brorson "Stiftelsen Hilma af Klints verk" för att skapa ett juridiskt nät kring verket. När Hilma blir internationellt känd och erkänd får kapitalstarka aktörer upp ögonen för den ekonomiska potential som bor i hennes verk, och stiftelsen infiltreras.

Denna dokumentär skildrar kampen om Hilma af Klints arv. Den berättar om hur ett andligt budskap blivit till en kapitalistisk tillgång som gynnar enskilda näringsidkare, och om släkten af Klints strid för att bevara Hilmas ursprungliga önskan kring verket".


Jag blev oerhört ARG och BESVIKEN när jag såg filmen om hanteringen av Hilmas verk! Andlighet och vinstdrivande företag går enligt mig INTE HAND I HAND. 

Jag vet, genom att ha lyssnat på en av Hilmas släktingar i Västerås för några år sedan, att släkten tar hänsyn till Hilmas önskemål om hur verken bör skyddas och hanteras. 

Jag hoppas att ett tempel-liknande museum på en vacker plats blir verklighet inom en snar framtid! Dessutom bör verken, enligt Hilmas önskan, bli hängda i en spiral, där man går uppåt i en trappa vilket skulle ge ytterligare en dimension till upplevelsen.

Om jag hade pengar skulle jag gladeligen bidra till ekonomiskt för att skydda verken och att bygga ett museum efter Hilmas önskan. Vill du följa med i vad som händer eller hjälpa till så läs på: heritageofhilma.com

Altarbild 2. Hilma af Klint 1915
Altarbild 2. Hilma af Klint 1915