128. Nära naturen 2, Varför kriga?

21.04.2023


VARFÖR KRIGA? Bråk så in i vassen

Jag besökte fågelsjön Tåkern i Östergötland. Mycket vass finns där - runt och i denna grunda sjö - som har med ett medeldjup på bara 80 cm. Den söta lilla skäggmesen livnär sig turligt nog på vassen och Naturum-huset intill sjön är passande nog byggt av vass! 

Svanarna når lätt ner till godsakerna som växer på botten. Dessutom finns det massor av "småkryp" som trivs i det näringsrika vattnet - de blir mat till både fisk och fåglar.

OMBERG I BAKGRUNDEN
OMBERG I BAKGRUNDEN


Tog en promenad över våt-ängarna på en spång till ett utsiktstorn en bit bort. På vägen dit såg jag ett gåspar som stod putsade sig i godan ro.

När jag återvände till gåsparet (nedan) hörde jag oväsen precis över huvudet! Slet fram kameran så snabbt att jag nästan trillade av spången - men hann få en bild av ett flygande gåspar.

"De flygande" gjorde en liten sväng och landade nära paret jag sett tidigare. Den "putsande honan" simmade avvaktande bort en bit, medan hanen blixtsnabbt anföll inkräktarna och jagade iväg dem.


Paralleller

Djuren lever efter sina instinkter. De bevakar sina revir och skyddar sin avkomma med sina liv. Deras livsuppgift och deras drift är att fortplanta sig, att föra arten vidare. Djur anfaller således av rädsla (för att förlora något), inte för att få makt över någon...

I många fall tycker jag att djuren är betydligt klokare än oss människor. Boken "Livet enligt djuren", skriven av djurkommunikatör Ami Sundman (2020) är underbar, tycker jag. Den gav mig nya perspektiv på djurens roll här på jorden. Bokens undertitel är "En helt ny förståelse av vår existens"

Mer om bl.a. boken ovan i Blogginlägg n:r 103


Råbocken (ovan) hade jag sett i skogen flera gånger tillsammans med sin lilla familj. Jag kände igen dem tack vare fjolårs-kidets ovanligt mörka färg.

En blåsig dag förra våren gick jag på en stig omgiven av träd, som en grön tunnel. Då hörde inte familjen när jag kom. Råbocken, rågeten och lilla fjolårsbocken, stod alla blickstilla och så även jag för jag ville inte skrämma dem. Vi såg länge på varandra.

Jag försökte sända kärlek och orden; "jag är snäll". Då kände jag kärlek sändas tillbaks till mig från råbocken och det kändes som om han ville komma närmare!

Jag reagerade galet nog med rädsla och tanken; "Tänk om han kommer ända fram till mig. Vilka vassa horn han har - tänk om jag får en spets i ögat". Råbocken såg på mig, knyckte på nacken och vandrade stolt iväg åt motsatt håll, med familjen efter.

Jag ångrade såklart genast min reaktion och blev ledsen över att ha förstört mötet. Några dagar senare var jag sjuk och tittade ut genom sovrumsfönstret, mot skogen. Då såg jag bocken stå där i skogsbrynet, OVANPÅ en 2 meter hög sten - precis där jag brukade gå in i skogen. Märkligt!

Någon dag därefter, stod råbocken alldeles still i nysnön nära huset - jag hann både hämta kameran och fota (på bilden ovan, till höger bakom bocken skymtar också den höga stenen) Såklart blev jag frisk fortare än kvickt!VI ÄR INTE DJUR - Vi är människor och vi har förmågor och kunskap utöver vad djuren har. Vi har bla. ett skriftspråk, ord att kommunicera med och vi har händer att skapa saker med.

Tyvärr verkar det som om vi människor i dag gör exakt som djuren - lever efter våra instinkter. Och inte bara det, utan till stor del också efter våra begär. Begär efter "snabba kickar" med hjälp av sex, droger, skönhetsoperationer och kändisskap...yta, yta, yta.... Vart tog hjälpsamhet, empati och medkännande vägen?

Sina revir utökar vissa på jorden med alla tänkbara medel - genom att öka ...och öka - sin makt över andra och därmed tro sig kunna styra och bestämma över jordens folk.

Moder Jord/Gaia är en levande "organism"/planet - som det inte är möjligt att ta kontrollen över. Man KAN heller inte ta patent på Moder Jords levande grödor eller varelser eftersom hennes gåvor tillhör oss ALLA!

När vi ÅTERGÅR till att behandla naturen och djuren med kärlek, tacksamhet och respekt som vi gjorde en gång för länge sedan, så gör vi en stor insats för Moder jords/Gaias framtid - och våra barn och barnbarns!


LÄNKAR till relevanta blogginlägg:

57. Jesus Sananda om FRID

83. Aurora Athena. VEM ÄR DU?

99. Jesus Sananda. Sök dig själv

102. Tiden är cirkulär   ETT FRIDFULLT OCH FRITT FOLK ÄR ETT LYCKLIGT FOLK!