124. En utflykt till Järna

28.03.2023

JÄRNA KULTURCENTRUM, DEL 1

Under min flytt söderut fick jag en solig, men blåsig dag, ledig för en efterlängtad utflykt.

Jag begav mig till Järna Kulturcentrum, vackert beläget i Ytterjärna, inte så långt från Saltå Kvarn.

Tog en promenad till Ulvsundet, där det förr fanns en linfärja över till Mörkö. Många minnen dök upp ur mitt inre; hur glad jag var över mina första systerbarn som då bodde på Mörkö, hur jag fick vänner bland "färjkarlarna" och deras familjer. Att jag simmade i sundet och även drog upp min första gädda och abborre där. På vägen tillbaks hade jag en underbar utsikt över Ytterjärna kyrka och Järnaviken (nedan)


Jag gick också till Vidarkliniken, det antroposofiska sjukhuset som lades ner c:a 2019 (läs gärna blogginlägg n:r 55 om naturligt läkande). Byggnaden ligger så vackert i skogsbrynet och jag har många fina minnen därifrån. Jag arbetade där som städerska på en avdelning i slutet av 80-talet och njöt då både av den vackra och lugna miljön och den nära kontakten med patienterna. Nu stod lokalerna tomma och övergivna. Jag gick in på den vackra innergården och såg på målningarna av Arne Klingborg (nedan).


Konstnären Arne Klingborg var en mycket stark personlighet, med en stor entusiasm som smittade av sig. Under en kurs i färglära hade jag förmånen att ha honom som lärare. I detta vackra hus med utsikt över vattnet hade en gång Bruno Liljefors sin ateljé, vilken senare Arne Klingborg tog över. Därifrån startade, vad jag förstår, sedan uppbyggnaden av Järna Kulturcentrum.


Byggnaderna är designade efter den funktion de skulle ha. Det blå huset nedan minns jag från 70-talet, då jag passerade området på väg till Mörkö-färjan. Det innehåller ett vackert bibliotek och även en stor eurytmisal (till vänster) med högt i tak - en underbar lokal att röra sig i!


Lunch åt jag i Kulturhuset (bilden längst ner) som har en lunchrestaurang/cafè med härlig rymd och utsikt. På vintern kan även en brasa spraka i öppna spisen. Alldeles intill finns ett litet hotell i en huslänga.


Den "Stora salen" i Kulturhuset har en underbar akustik, varför Stockholms-filharmonikerna med flera brukar göra inspelningar där. Musikkonserter, teaterföreställningar och andra scenframträdanden framförs på scenen.