110. Bosniska pyramiderna 2

14.11.2022

                    Magiskt: en solfjäderformad fjäril på Solpyramidens topp 

                                         (den är vit och svartrandig)


Upplevelser i tunnlarna

2006 började Dr Sam Osmanagich, med hjälp av volontärer, att gräva i närheten av pyramiderna och fann på så sätt gamla tunnlar under jorden. Ravne tunnlar går långt in i jordens inre och består av ett virrvarr av gångar. Här och var finns små "rum" för meditation. 

Nedan: ingång till "Ravne tunnels"

På många ställen fick man huka sig för att inte slå huvudet i taket. Hjälmen var bra att ha! Luften var alls inte syrefattig, tvärtom mycket uppfriskande - märkligt nog.

Den trånga tunneln på bilden nedan är en "originaltunnel", d.v.s det är den ursprungliga formen man ser. Fantastiskt att gå i denna. 


Lägg märke till den formade "tarmen" i mitten av gången :)
Lägg märke till den formade "tarmen" i mitten av gången :)

På en "formad sten" i tunnlarna har man funnit ristade runor! En annan har formen av ett hjärta. Dock anser myndigheterna att där finns risk för ras så vi fick inte studera den på nära håll. 

Min favorit var en stor sten, formad som en lever (nedan till höger).

Underbaraste meditationen vid "leverstenen" hade jag när en vild-hund låg och sov och "snusade" precis framför mina händer. Det var mycket avkopplande!

Man kunde också hämta vatten vid tunnlarna. Vattnet var gott, klart och uppfriskande. Det sägs även att man blir friskare av det, liksom av luften i tunnlarna.

En av Dr. Sam Osmanagichs intressanta böcker
En av Dr. Sam Osmanagichs intressanta böcker

En dag hade vi förmånen att få lyssna på en föreläsning av Sam Osmanagich. Det var mycket intressant. Det som förvånar mig är att arbetet i tunnlarna endast sker med hjälp av volontärer, detta eftersom regeringen i Bosnien inte är intresserade av att bekosta arbetet. Vill man inte ha turister där eller?


Min sista meditation i tunnlarna hade jag en kväll, i slutet av en tunnel. Det kändes som om frisk luft blåste in från en kanal. Luften var mycket behaglig att andas in. Jag var nära att somna och plötsligt var det som om jag befann mig på Malta, i en tunnel av gul sandsten istället för den gråaktiga stenen i Bosnien... (När jag var på Malta 2014 upplevde jag vid flera tillfällen att det fanns tunnlar under templen. Tror att jag berättar om dem i inläggen om Atlantis)

På nätet kan man hitta filmer med Dr. Sam Osmanagich - där han berättar mer om tunnlarna.